35 – 40 minuten
Voor 4 personen
- 400 g wortelpeterselie
- 400 g peen
- 300 g koolrabi
- 4 tl gedroogde tijm
- Een lekker brood om af te bakken
- 6 stronkjes witlof
- (Plantaardige) (room)boter
- 400 g oesterzwammen
- 2 tenen knoflook
- 100 g winterpostelein
- 2 el crème fraîche (of haverroom)
- Snufje nootmuskaat
- 2 el peterselie
- 2 el kappertjes
Schil de wortelpeterselie, peen en koolrabi en in snij stukken. Zet net onder water en voeg de helft (!) van de gedroogde tijm en wat zout toe. Kook gaar in 15-20 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak straks het brood af in 8-10 minuten.
Verwijder het kontje van de witlof. Snij in de lengte in smalle repen. Snij de oesterzwammen in repen. Verwarm een goede klont boter in een afdekbare wok of hapjespan en bak de oesterzwammen op stevig vuur tot ze bruinen. Voeg de andere helft van de tijm toe.
Pers de knoflook erboven uit en voeg witlofreepjes toe. Roerbak 3 minuten en breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur lager, dek af en laat 5 minuten zachtjes smoren. Schep af en toe om.
Was de winterpostelein met behulp van een slacentrifuge. Snij de stelen in kleine stukjes en het blad grof. Voeg de steeltjes bij de witlof en oesterzwam zodat het slinkt. Bewaar het blad.
Giet de overige groenten af en laat droogstomen in de pan. Pureer met de staafmixer zo glad mogelijk. Maak er een smeuïge mousseline van met een klont roomboter en de crème fraîche. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en zout.
Hak de peterselie fijn. Doe wat olijfolie extra vierge om te dopen in een schaaltje met wat peper, zout en een klein beetje van de gesnipperde peterselie.
Doe de rest van de peterselie bij de witlof en oesterzwam. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met een scheutje olijfolie en peper en zout.
Maak op elk bord een bedje van winterposteleinblaadjes. Schep daarop wat van de groentemousseline en drapeer de groenten eroverheen. Serveer het landbrood met de olie om te dopen. De groentemousseline is ook lekker op het brood!
Te bestellen bij De Krat voor woensdag 23 februari.