Ketamine als medicijn

Ik veerde op bij het bericht in de Volkskrant van 10 februari, dat de Zorgautoriteit het middel esketamine op wil nemen in het basispakket. Dit middel is een goedwerkend medicijn gebleken tegen therapieresistente depressie. Er wordt al enige jaren onderzoek gedaan naar de werking, en de resultaten zijn soms verbijsterend. Ik herinner me een uitzending van Dokters van Morgen van Antoinette Hertsenberg (30-10-2018), waarin zij een jonge vrouw volgde met een ernstige depressie. Haar situatie was zo uitzichtloos dat euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden al was goedgekeurd. Ze had haar huis verkocht en spullen weggegeven, nu wachtte ze bij haar ouders op de dood. Als laatste strohalm nam ze deel aan een experimentele behandeling met ketamine, in het UMCG. Al na de eerste behandeling voelde de vrouw zich stukken beter. De laatste scene van het programma zag je de vrouw uitbundig lachend in haar nieuwe huis, waar ze vrienden welkom heet tijdens de housewarming.

Therapie met ketamine is niet alleen bijzonder vanwege de resultaten, het is voor het eerst dat er een nieuw medicijn tegen depressie is, en dat sinds de jaren vijftig! Het is op zijn minst merkwaardig dat er blijkbaar zo weinig onderzoek wordt gedaan naar het behandelen van een ziekte -depressie- waar zoveel mensen aan lijden.

Mijn blijdschap over dit nieuwtje duurde niet lang. Twee dagen later publiceerde de Volkskrant een opiniestuk van Jos Jaspers, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/neusspray-tegen-depressie-oude-wijn-in-nieuwe-verpakking~b1b5ea04/, waarin hij uit de doeken deed dat het medicijn nu al wordt vergoed. Het ‘nieuwe’ aan het medicijn van farmaceut Janssen is de verpakking: een neusspray in plaats van een flesje.

Door deze nieuwe verpakking wordt het medicijn een slordige tienduizend euro duurder dan de flesjesfabrikant.
Dat kan toch niet echt de bedoeling zijn? Zorgverzekeraars opgelet: blijf het flesje vergoeden en negeer de neusspray!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *