Ketamine als medicijn

Ik veerde op bij het bericht in de Volkskrant van 10 februari, dat de Zorgautoriteit het middel esketamine op wil nemen in het basispakket. Dit middel is een goedwerkend medicijn gebleken tegen therapieresistente depressie. Er wordt al enige jaren onderzoek gedaan naar de werking, en de resultaten zijn soms verbijsterend. Ik herinner me een uitzending van Dokters van Morgen van Antoinette Hertsenberg (30-10-2018), waarin zij een jonge vrouw volgde met een ernstige depressie. Haar situatie was zo uitzichtloos dat euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden al was goedgekeurd. Ze had haar huis verkocht en spullen weggegeven, nu wachtte ze bij haar ouders op de dood. Als laatste strohalm nam ze deel aan een experimentele behandeling met ketamine, in het UMCG. Al na de eerste behandeling voelde de vrouw zich stukken beter. De laatste scene van het programma zag je de vrouw uitbundig lachend in haar nieuwe huis, waar ze vrienden welkom heet tijdens de housewarming.

Therapie met ketamine is niet alleen bijzonder vanwege de resultaten, het is voor het eerst dat er een nieuw medicijn tegen depressie is, en dat sinds de jaren vijftig! Het is op zijn minst merkwaardig dat er blijkbaar zo weinig onderzoek wordt gedaan naar het behandelen van een ziekte -depressie- waar zoveel mensen aan lijden.

Mijn blijdschap over dit nieuwtje duurde niet lang. Twee dagen later publiceerde de Volkskrant een opiniestuk van Jos Jaspers, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/neusspray-tegen-depressie-oude-wijn-in-nieuwe-verpakking~b1b5ea04/, waarin hij uit de doeken deed dat het medicijn nu al wordt vergoed. Het ‘nieuwe’ aan het medicijn van farmaceut Janssen is de verpakking: een neusspray in plaats van een flesje.

Door deze nieuwe verpakking wordt het medicijn een slordige tienduizend euro duurder dan de flesjesfabrikant.
Dat kan toch niet echt de bedoeling zijn? Zorgverzekeraars opgelet: blijf het flesje vergoeden en negeer de neusspray!

2 reacties op “Ketamine als medicijn

 1. peter zegt:

  Hallo Inger, ik ben je boek aan het lezen en mijn vrouw ook. Zij tipte me op dit stuk op je site over ketamine, ik ben al een tijd aan het zoeken naar een mogelijkheid voor een proefbehandeling met ketamine, mijn huidig psychiater wisselt nogal eens van mening maar stelde eerder eens voor dat ik uitzocht waar ik de neus spray kon krijgen dan zou hij het wel voorschrijven en toedienen maar ik krijg het nettend behalve instellingsapoteken mogen het bestellen. Het flesje dat ik eerder ook al in een artikel zag is een injectievloeistof maar die kan ik nergens bestellen en klinieken waar ik me kan aanmelden voor deze behandeling kan ik niet vinden. Alle onderzoeke waar vrijwilligers voor gezocht werden zijn al gedaan dus ik mis de boot telkens, vanaf Jan. volgend jaar weer een nieuwe instelling met tijdelijk een nieuwe psychiater, nog geen idee hoe die hier in zit maar ik geloof dat ik de druppels ergens zelf vandaag moet halen (zoals vorige psychiater ook suggereerde omdat volgens hem veel mensen aan zelfmedicatie doen hiermee) maar ik heb geen idee waar en wie mij dichterbij een proef met dit spion helpen. Misschien weet jij mij een pointer te geven, ik ben nu 48 en loop de laatste 20 jaar alweer behandeling en kliniek in en uit met als eindresultaat nu ook weer, verergerde klachten van de medicaties die niet werken maar ook die depressieve klachten worden alleen maar erger, ik hoop dat je een antwoord voor me hebt,
  Groeten, peter

  • Inger Boxsem zegt:

   Beste Peter,
   Het spijt me dat het zo lang duurde voordat ik je antwoordde. Helaas ben ik geen expert op het gebied van ketamine. Ik weet dat het UMC in Groningen ermee werkt, en dat het ook in sommige andere ziekenhuizen en GGZ-instellingen wordt voorgeschreven. Ook weet ik dat het pas ingezet wordt na langdurige andere behandelingen, maar dat criterium is op jou wel van toepassing. Zelf ermee gaan experimenteren lijkt me heel onverstandig. Het is een behoorlijk verslavende harddrug, dus dat zou ik nooit op eigen houtje willen proberen. Eerlijk gezegd vind ik dit een taak voor je psychiater. Die moet jou de beste behandeling bieden, zeker na jouw langdurige geschiedenis. En al is deze behandeling relatief nieuw, de psychiater zou je moeten kunnen doorverwijzen.
   Ik wens je beterschap en alle goeds! Inger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *